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DECODED:

From the well-known blog 

idighardware.com,  

Lori Greene brings some 

much-needed clarity to 

codes.

Calculating the Egress 
Width of Door Openings

BY LORI GREENE, AHC/CDC, FDAI, FDHI, CCPR

COMMON QUESTION WHEN REPLACING DOORS AND HARDWARE DURING 
a renovation is whether one leaf of a pair can be fixed in place or whether 
an opening can be eliminated completely. It’s risky to make this decision 

without consulting the Authority Having Jurisdiction (AHJ), but it is helpful to 
understand some of the factors that could affect the location, size and quantity of 
required exits before preparing your request for the AHJ.

Generally, the International Building Code (IBC) requires each space to have at least 
two exits or exit access doorways, and Chapter 10 states, “It shall be unlawful to alter 
a building or structure in a manner that will reduce the number of exits or the capacity of the 
means of egress to less than required by this code.” But the required number of exits/exit 
access doorways may be increased or decreased depending on several factors:

■	 For rooms or spaces with a low occupant load, one exit may be acceptable. 
For example, Table 1015.1 in the 2012 edition of the IBC allows a single exit for 
Assembly, Business, Educational, Factory and Industrial, Mercantile, and Utility 
occupancies with an occupant load of 49 or less. 

■	 For larger spaces in these use groups with an occupant load of more than 49, a 
second exit is required. 

■	 For spaces with a high occupant load, the IBC requires additional exits—a min-
imum of three exits for any space with an occupant load of 501 to 1,000, and four 
exits if the occupant load is more than 1,000. 

■	 Consult the code for information specific to your project, as there are several 
exceptions to these requirements.

Section 1005 of the 2012 IBC covers Means of Egress Sizing, including sizing for 
stairways and “other egress components”—doors, gates, corridors, aisles and ramps. 
The required egress width for these other components of an egress route is calcu-
lated by multiplying the occupant load served by the egress capacity factor:

■	 For buildings without a sprinkler system and emergency voice/alarm communi-
cation system, the egress capacity factor is 0.2 inches per occupant.

■	 For H (High Hazard) and I-2 (Institutional—typically hospitals and nursing 
homes; refer to the code for the full definition), the egress capacity factor for 
doors is 0.2 inches per occupant. 

■	 For other use groups (H and I-2 excluded) with a sprinkler system and emer-
gency voice/alarm communication system, the egress capacity factor for doors is 
0.15 inches per occupant. 
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For example, if the occupant load of a non-sprinklered 
space is 300 occupants, the required egress width of the 
exits or exit access doorways serving that space is 300 
occupants x 0.2 inches per occupant = 60 inches. So the 
egress doors serving that space must have a total of 60 
inches of clear width. This doesn’t mean that an equal 
pair of doors providing 30 inches of clear width each is 
sufficient because of the requirements for multiple exit 
locations and minimum clear width (read on).

To determine the egress capacity of a door, or how 
many people a door will accommodate, divide the clear 

opening width of the door by 0.2 inches per occupant or 
0.15 inches per occupant (see previous page to choose 
which factor to use). For example, if a door in a non-
sprinklered building has a clear opening width of 32 
inches, the egress capacity of that door would be 32 
inches / 0.2 inches per occupant = 160 occupants. 

The clear opening width of a door is measured from 
the face of the door with the door open 90 degrees to the 
stop on the strike jamb of the frame. For pairs of doors, 
the clear width of the active leaf is measured from the 
face of the door to the removable mullion or to the edge 
of the inactive leaf in the closed position. To calculate 
the egress width of the entire opening for a pair without 
a mullion, measure between the faces of both doors 
when open to 90 degrees.

If you  are looking at a door on a set of plans rather 
than measuring the clear width of an existing door, the 
exact clear opening width can vary slightly depending 
on the hinges or pivots. But a rule of thumb to find the 
nominal clear opening width for a single door hung on 
full-mortise hinges is to take the frame opening width 
and subtract half of the hinge width, the hinge backset, 
and the height of the stop on the strike jamb. So for a 
3-foot door that is hung on 4½-inch-wide hinges with a 
¼-inch hinge backset and a ⅝-inch stop, the calculation 
would be 36 inches (frame opening width) – [(2¼ inches 
(half of the hinge width) + ¼ inch (hinge backset) + ⅝ 
inch (frame stop)] for a total of 32⅞ inches of clear width. 

Remember, doors in a path of egress and doors on an 
accessible route are typically required to have a clear 
opening width of at least 32 inches. In some cases, this 
required width is increased for doors in healthcare 
facilities, or it may be decreased for some existing doors. 
For pairs of doors, at least one leaf is required to provide 
the 32-inch clear width unless the applicable code or 
standard contains an exception that allows an alterna-
tive. The IBC also includes a limit on the maximum 
width of egress doors—doors in a means of egress may 
not be more than 48 inches wide.

There are additional factors that may affect the size 
and location of egress doors, such as limitations on 
travel distance and the common path of travel, as well 
as the requirement for exits to be remotely located from 
each other. These requirements will be covered in the 
next edition of “Decoded.”  

About the Author: Lori Greene, AHC/CDC, FDAI, FDHI, CCPR, is the  
Manager of Codes and Resources for Allegion. She can be reached at  
Lori.Green@allegion.com or online at iDigHardware.com.

Egress Capacity Factors

The method used by NFPA 101, Life Safety Code, to 

calculate egress capacity is the same, but the egress 

capacity factors vary slightly from those of the IBC:

■  �For non-sprinklered healthcare occupancies, the 

egress capacity factor is 0.5 inches per occupant.

■  �For occupancies with high-hazard contents, the 

egress capacity factor is 0.4 inches per occupant.

■  �For all other occupancies, the egress capacity 

factor is 0.2 inches per occupant. 

NFPA 101 no longer limits the maximum width of egress 

doors—past editions limited the width to 48 inches.
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